Wat zijn Fruitzurenpeelings?

Een fruitzurenpeeling is een verzamelnaam voor verschillende fruitzurenpeelings, waarbij een zure stof gebruikt wordt om beschadigde dode huidcellagen te verwijderen.
Een fruitzurenpeeling heeft een keratolytische werking op de huid. Dat houdt in dat de bovenste huidlagen versneld afschilferen.
Een fruitzurenpeeling verweekt de kitsubstantie tussen de dode huidcellen, waardoor deze los komen en kunnen afschilferen. Het wordt ook wel een chemische peeling genoemd. 

Verschillende peelings

Er zijn zoveel verschillende soorten fruitzuren op de wereld. AHA (Alpha Hydroxy Acid) is een verzamelnaam voor de verschillende fruitzuren. De AHA's zijn wateroplosbare zuren. Hieronder vallen de volgende zuren:

- Glycolzuur        (glycolic acid)
- Melkzuur           (lactic acid)
- Citruszuur         (citric acid)
- Appelzuur         (malic acid)
- Wijnsteenzuur  (tartaric acid)
- Amandelzuur    (mandelic acid)

 

Naast de AHA heb je ook nog de BHA (Beta Hydroxy Acid). Onder deze categorie valt onder andere salicylzuur. BHA's zijn vet oplosbare zuren.  

 

Salonnepro heeft 4 soort fruitzuurpeelings;
- Sensitive Peel
- Salicylic Acid Peel
- Glycolic Acid Peel
- Lactic Acid Peel

 

Op de salicylic acid peel na, hebben de fruitzurenpeelings verschillende sterktes, waardoor ze steeds dieper en beter op de huid werken. 

Sensitive Peel

De sensitive peel bestaat uit een combinatie van de volgende zuren; melkzuur, glycolzuur, citruszuur, appelzuur en wijnsteenzuur. Deze zuren hebben onder andere een licht verhelderende werking op de huid, zorgen voor een egalere teint, openen verstopte poriën, hydrateren de huid en werken op fijne (droogte)lijnen. 
Deze peeling is uiterst geschikt voor; gevoelige huid, dunne huid, lichte hyperpigmentatie en anti- aging. 

De sensitive peel bestaat uit 3 verschillende percentages;
- de 10% met een pH waarde van 2.9 - 3.1
- de 20% met een pH waarde van 2.5 - 2.7
- de 35% met een ph waarde van 2.1 - 2.3

Salicylic Acid Peel

De salicylic acid peel is maar in 1 sterkte verkrijgbaar en heeft een pH waarde van 1.9 - 2.1. 
Deze peeling is uiterst geschikt voor onzuivere huid, verstopte poriën, vette/gecombineerde huid.
Een salicylzuur peeling werkt zeer snel en is zeer effectief, omdat het makkelijker door de vettige hoornlaag van de epidermis dringt. Daarnaast heeft salicylzuur een vrij laag moleculair gewicht. Deze combinatie maakt salicylzuur een zeer sterk werkende en daardoor ook zeer effectieve peeling. 

Salicylzuur wordt gewonnen uit de bast van een wilgenboom.
Net als de AHA's, heeft salicylzuur een keratolytische werking. Omdat salicylzuur gerelateerd is aan de aspirine familie, heeft het ontstekingsremmende eigenschappen. Het grootste verschil is dat salicylzuur slecht in water oplosbaar is, in tegenstelling tot de AHA's. Salicylzuur heeft vetoplossende eigenschappen en kan vrij makkelijk de poriën binnendringen. Het heeft het vermogen om in de poriën talg op te lissen, de opgehoopte dode huidcellen te verwijderen en de poriën te reinigen. 

 

Glycolic Acid Peel

Glycolzuur is de meest effectieve AHA, omdat het van alle AHA's het laagste moleculaire gewicht heeft. Sterkte glycolzuurpeelings worden snel opgenomen door de huid en werken diep in. Het komt in vele fruitsoorten in een lage concentratie voor, maar wordt voor de peelings gewonnen uit suikerriet.
Glycolzuur heeft een sterk keratolytische werking en stimuleert tevens de vorming van nieuwe huidcellen. Het resultaat is een frissere en meer egale teint. Fijne (droogte)lijntjes en huidverkleuringen worden door een glycolzuurpeeling minder zichtbaar.
Deze peeling is uiterst geschikt voor hyperpigmentatie, anti-aging, huidverkleuringen, melasma. 

De glycolic acid peel bestaat uit 3 verschillende percentages;
- de 10% met een pH waarde van 2.1 - 2.3
- de 20% met een pH waarde van 1.7 - 1.9
- de 50% met een pH waarde van 1.3 - 1.5

Lactic Acid Peel

Melkzuur is niet afkomstig van melk, maar het wordt door middel van een fermentatieproces gewonnen uit koolhydraten uit mais en rietsuiker. Dit betekent dat melkzuur gebruikt kan worden wanneer een klant een melkallergie heeft. 
de lactic acid peel heeft naast een keratolytische werking ook een sterk vochtbindend effect. Het zorgt er ook voor dat vocht beter in de huidcellen vastgehouden kan worden en verhoogt dus het vochtpeil van de huid. Daarnaast maakt het de huid gladder, meer egaal en geeft het de bekende "glow"
ondankt dat melkzuur beschouwd wordt als een mildere fruitzurenpeeling, is het nog steeds een zeer effectieve en sterke peeling. Het moleculaire gewicht is vrij laag. Melkzuur kan dus snel en makkelijk door de huid opgenomen worden. 
Deze peeling is uiterst geschikt voor; vochtarme huid, anti-aging, lichte hyperpigmentatie, doffe/vale huid. 

De lactic acid peelings zijn er in 3 verschillende percentages; 
- de 10% met een pH waarde van 2.4 - 2.6
- de 25% met een pH waarde van 2.1 - 2.3
- de 40% met een pH waarde van 2.1 - 2.3

Wat gebeurt er na een fruitzurenpeeling

Tijdens de behandeling wordt de huid gestimuleerd en geactiveerd. Het huidgevoel kan als prikkelend, tintelend of branderig ervaren worden.

Na het verwijderen van de peeling is het absorptievermogen van de huid verhoogd. Dit wil zeggen, dat alle producten na de peeling beter opgenomen worden. Het betekent ook dat deze producten (zoals een masker) intensiever werken en ook intensiever voelen. De huid is namelijk gevoeliger na de fruitzurenpeeling. Dit kan geen kwaad, het is een teken dat de huid aan het werk gezet wordt. Het metabolisme van de huid krijgt een boost. De doorbloeding wordt geactiveerd, de aanvoer en opname en opname van zuurstof en voedingstoffen wordt verbeterd. Eventuele roodheid na de behandeling trekt snel vanzelf weg.

Ongeveer 3-5 dagen na de behandeling kan de huid lichtelijk gaan schilferen. De mate van schilfering is per persoon verschillend en afhankelijk van het huidtype. De huid voelt in deze periode vaak ook wat droger aan. Een volle créme houdt de huid soepel en zorgt ervoor dat schilfertjes minder zichtbaar zijn.

 

Eenmalige behandeling of kuurverband

Een eenmalige behandeling met de fruitzurenpeelings is zeker mogelijk. Het is een behandeling om effectief dode huidcellen te verwijderen en tegelijkertijd de huid een boost te geven door de hoge concentratie voedingsstoffen. De huid voelt glad en zacht aan met een egale teint.

Om (onderstaande) huidproblemen te verbeteren, is het noodzakelijk om meerdere behandelingen in een kuurverband toe te passen.

  • de huid die met acne te maken heeft gehad (littekens)
  • rimpelvorming
  • grove poriën
  • verslapping van de huid
  • hyperpigmentatie, zonneschade en melasma.